Ansigtsolier – sandheden om fedt og fugt

Olivenolie, kokosolie og mandelolie er alle super lækre olier rige på bl.a. omega 9 og har derfor en særdeles positiv effekt på vores mavefedt og kolesteroltal – når vi indtager det vel at mærke. Som kosmetolog og kosmetiker møder vi ofte kunder, der fortæller, at deres hud hungrer efter fugt, på trods af at de hver morgen mætter den med olie. Olie kan have en fantastisk effekt på en sart, tør og endda fedtet hud. Dog er det vigtigt at vide, at der er forskel på olier og forskel på fedt og fugt. Herunder kigger vi derfor nærmere på, hvordan olie kan påvirke din hud.

Molekylestørrelsen er essentiel, hvis du ønsker et hudplejeprodukt der ikke ”svømmer” rundt på huden. Folk, der tager kraftig afstand til olie i deres hudplejerutine, har ofte haft netop dén oplevelse. Olivenolie, kokosolie og almindelig billig mandelolie er alle store i molekylestrukturen og kan ikke trænge ordentlig ned i huden. Derfor efterlades huden fedtet og skinnende. Olierne er dog nyttige som makeupfjerner eller kropsolie.
Hybenkerneolie og abrikoskerneolie er derimod småmolekylære og i øvrigt rige på A-vitamin. Disse olier kan derfor trænge ned i huden hvor de fedtmætter, fugtbeskytter og stimulerer hudens regenerering og kollagenproduktion. Arganolie er også småmolekylær og rig på E-vitamin som også stimulerer celleregenereringen, samt fedtmætter og fugtbeskytter. Både A- og E-vitamin er begge kraftige antioxidanter, der neutraliserer skadelige fri radikaler.

Olier kan ikke stå alene. Fedtmætning af huden tilfører ikke nødvendigvis huden fugt, men beskytter altid mod fugttab. Det er derfor essentielt for alle hudtyper, at du også tilfører huden fugt, gerne i form af en creme. Cremen skal som minimum indeholde glycerin, der binder fugt i vores yderste hudlag. Derudover er hyaluronsyre (sodium hyaluronate) også værd at fremhæve som en yderst gavnlig ingrediens. Rækkefølgen på påføringen af olie og creme er et spørgsmål om præference, men for de fleste giver det mening at påføre olien som det første efter afrensning af huden, mens huden stadig er let fugtig og derefter påføre ansigtscremen.

Ansigtscremer kan have vidt forskellige sammensætninger og indeholder ofte forskellige vegetabilske olier og mineralske olier. Alt efter den ønskede konsistens af cremen tilføres forskellige olier under produktionen. Mineralske olier (paraffinium liquidum) er restprodukt fra olieindustrien og findes ganske ofte i allergimærkede produkter, da de med sikkerhed ikke fremkalder allergi. De lægger sig som en film på huden og beskytter således mod vind og vejr. De har dog den ulempe, at de kan danne kondens, som i længden kan virke udtørrende og samtidig kan de virke tilstoppende for huden. Det er derfor især værd at undersøge dine hudplejeprodukter for mineralske olier, hvis du er generet af uren hud. Sheasmør (parkii butter) er en vegetabilsk olie med høj smeltningsgrad og tilfører cremen en federe og mere ”tæt” konsistens. Ligesom mandelolie lægger den sig også på hudens overflade og beskytter mod vind og vejr, dog uden at tilstoppe porerne.

Det er altså muligt at fedt- og fugtmætte, uden at huden efterlades fedtet. Alt afhænger af molekulestørrelse. Mængden af fedtstof kan øges efter behov, for eksempel på en skiferie hvor huden udsættes for frost.

Alle hudtype vil drage fordel af olie. Når vi afgrænser os til de småmolekylære olier, vil langt de fleste hudtyper og hudtilstande få gode resultater med en olie-”undertrøje”. Hvorvidt, der er behov for en efterfølgende fed creme, er et spørgsmål om præference, og om man har en tør, sart eller fedtet hudtype. Mærk efter hvad der føles godt for din hud.
Særligt den skandinavisk hud har tendens til at fedte op på grund af tørhed. Den øgede talgproduktion er hudens egen måde at kompensere for fugttab, og derfor kan huden normaliseres ved netop at tilføre fedt og fugt på den rette måde.
Dosering er her også altafgørende. For at opnå de bedste resultater med olier, er det anbefalelsesværdigt at starte ud med 1-4 dråber olie på let fugtig hud efterfulgt af ansigtscreme. Ønsker du yderligt at tilføre fugt til din hud, er det værd at investerer i et serum, da de oftest har den højeste koncentration af de fugtbindende ingredienser. Serum påføres lige før olien.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *